Domper of soelaas: alimentatie krijgt indexatie van 3,4%

Domper of soelaas: alimentatie krijgt indexatie van 3,4% 2023

Wie gescheiden is en alimentatie ontvangt, krijgt per 1 januari 2023 een verhoging, maar niet genoeg om de inflatie goed te maken.
De indexatie is voor volgend jaar vastgesteld op 3,4%. De indexatie geldt voor het brutobedrag van zowel de partner- als de kinderalimentatie. Dit percentage is officieel en wordt vastgesteld door de minister van Justitie. De indexatie wordt nodig geacht omdat de kosten van levensonderhoud stijgen.

Ieder jaar worden zowel de kinder- als de partneralimentatie een stukje hoger. Dit heet de indexering. Het is wettelijk bepaald dat de alimentatiebedragen jaarlijks worden aangepast. De reden hiervan is dat de prijzen en lonen elk jaar stijgen door inflatie. Ieder jaar maakt de minister van Justitie rond november bekend met welk percentage de alimentatiebedragen het jaar daarop aangepast moeten worden. De wettelijke alimentatie indexatie voor 2023 is vastgesteld op 3,4%

Het is wel zo dat de ex-echtelieden zelf moeten opletten, want de indexering moet door de betaler van de alimentatie zelf worden toegepast. Er wordt dan ook geen officieel bericht over uitgestuurd. Wie überhaupt niet wist dat alimentatie jaarlijks geïndexeerd wordt, kan deze verhoging tot vijf jaar terugvorderen bij de ex-partner. Deze is overigens wettelijk verplicht dat te betalen, tenzij door beiden anders bepaald in het scheidingsconvenant dat ze destijds hebben opgesteld.

Meer informatie over partneralimentatie of kinderalimentatie? Neem contact met ons op.

Neem contact op

Maak kennis met ons team!

Van Montfort Advocatenkantoor in Heerlen en Simpelveld kan u snel, doelgericht en degelijk van dienst zijn. Het kennismakingsgesprek is kosteloos en in het kennismakingsgesprek krijgt u meteen een advies van een ervaren en onafhankelijk advocaat. Pragmatisch – dit doen wij door met u mee te denken en u daarna te adviseren.

Contact