Aanspreekvorm ‘mama’ mag alleen voor moeder gebruikt worden

Aanspreekvorm ‘mama’ mag alleen voor moeder gebruikt worden

In een geschil tussen twee gescheiden ouders vraagt de moeder de rechtbank te bepalen dat het woord ‘mama’ alleen voor haar gebruikt mag worden.
De huidige partner van de vader wordt nu ook ‘mama’ genoemd. Volgens de moeder is dit niet verstandig, omdat het verwarrend is voor het kind van het gescheiden stel. Niet alleen is het niet in het belang van het kind, ook doet het de moeder zelf verdriet. Ze verwijst in haar verzoek naar verschillende modellen voor het opstellen van ouderschapsplannen waarin standaard is opgenomen dat de woorden ‘mama’ en ‘papa’ gereserveerde termen zijn voor de ouders van de kinderen.
De vader ziet er geen onoverkomelijk bezwaar in als het kind zijn nieuwe partner met ‘mama’ aanspreekt. De andere gezinsleden noemen haar ook zo, en het kind heeft dit overgenomen. Daarnaast heeft hij meerdere keren tegen het kind gezegd dat hij de vrouw ook bij haar naam mag noemen, maar het kind zou dit zelf al snel weer in mama hebben veranderd. De vader vindt dat hij het kind niet kan verplichten om geen mama te zeggen: zijn zoontje is hierin lastig te sturen en de vader wil hem hier niet voor straffen. De huidige situatie is volgens de man niet verwarrend: het is voor het kind duidelijk dat hij maar één echte moeder heeft.

De vraag of een kind de nieuwe partner van een van de ouders mag aanspreken met mama of papa is een onderwerp dat samenhangt met de uitvoering van het ouderlijk gezag, aldus de rechtbank Noord-Holland. De moeder is dan ook ontvankelijk in haar verzoek.

Het moet voor een kind duidelijk zijn en duidelijk blijven dat hij maar één moeder en één vader heeft. Als het kind de vrijheid heeft en krijgt om ook de partner van de vader aan te spreken met mama kan er voor het kind verwarring ontstaan over zijn afkomst en familiebanden, zo stelt de rechtbank. Dit kan leiden tot problemen in zijn ontwikkeling. Daarnaast draagt het exclusieve gebruik van de aanspreekvorm ‘mama’ voor de moeder er ook aan bij dat de band tussen haar en het kind niet verstoord raakt door de rol van de nieuwe partner van de vader in het leven van het kind. De rechtbank wijst het verzoek van de vrouw dan ook toe: alleen de moeder mag ‘mama’ genoemd worden. De rechtbank bepaalt dat de ouders ook derden hierop moeten wijzen, waaronder de huidige partner van de vader en, later, ook het halfzusje van het kind. Lees verder

Neem contact op

Maak kennis met ons team!

Van Montfort Advocatenkantoor in Heerlen en Simpelveld kan u snel, doelgericht en degelijk van dienst zijn. Het kennismakingsgesprek is kosteloos en in het kennismakingsgesprek krijgt u meteen een advies van een ervaren en onafhankelijk advocaat. Pragmatisch – dit doen wij door met u mee te denken en u daarna te adviseren.

Contact