Twee dure auto’s, maar geen alimentatie betalen?

Twee dure auto's, maar geen alimentatie betalen?

Kinder- en partneralimentatie wordt vastgesteld naar rato van draagkracht. Oftewel; heb je weinig inkomsten, dan betaal je in het algemeen ook minder alimentatie. Maar hoe zit het als je weinig inkomen hebt (en dus weinig draagkracht), maar wel de eigenaar bent van twee Porsches? Kan je dan nog steeds geen alimentatie betalen? Over die vraag boog het Hof ’s-Hertogenbosch zich recent.

De casus
In juli 2016 besloot een stel te gaan scheiden. Ze sprake af dat de man kinderalimentatie zou betalen voor hun 12-jarige kind. Daarnaast zou de vrouw ook een partneralimentatiebijdrage ontvangen. In mei 2020 oordeelde de rechter dat deze betalingen mochten stoppen. De man zou onvoldoende draagkracht hebben om alimentatie te betalen.

Wel of geen alimentatie betalen?
De vrouw was het niet met die beslissing eens. De man had namelijk nog aandelen in een BV (die goed draaide), diverse appartementen en een perceel weidegrond. Daarnaast stonden twee Porsches bij de man in de garage. Kortom, aan vermogen geen gebrek. De man wilde zijn eigendommen echter niet verkopen. Zo stelde hij dat de weidegrond leuk was, voor het geval zijn kind daar ooit nog eens schapen op zou willen houden. Verder boden de ritjes in de Porsches de man en het kind samen veel plezier. De vrouw had genoeg gehoord en ging in hoger beroep. Zij vroeg € 752,- per maand aan kinderalimentatie en € 4.000,- per maand aan partneralimentatie.

Wat vond het Hof?
Het Hof tilde er zwaar aan dat de man in eerdere procedures had gezwegen over het bezit van (o.a.) zijn waardevolle, tweede Porsche. Dit was in strijd met de waarheidsplicht. In de eerdere procedure werd namelijk expliciet al de vraag gesteld of hij toch niet een deel van de alimentatiebijdragen zou kunnen blijven voldoen. Het Hof oordeelde daarom dat de man, gelet op zijn vermogen, wel in staat en verplicht was om de kinderalimentatie te blijven betalen. Ondanks dat hij “ontoereikende reguliere inkomsten” had. Omdat “de vrouw inmiddels over een aanzienlijk eigen inkomen beschikte” werd de partneralimentatie wel op nihil gesteld.

Tot slot
Het vaststellen van partner- en kinderalimentatie is niet eenvoudig en vergt altijd maatwerk. Daarbij zal soms gekeken moeten worden naar zowel het reguliere inkomen als, zoals in dit geval, het vermogen. Het is belangrijk om je goed te laten informeren. Heb je vragen over kinder- of partneralimentatie, wil je dit opnieuw laten berekenen of wil jouw ex geen alimentatie betalen? Neem dan gerust contact op.

Neem contact op

Maak kennis met ons team!

Van Montfort Advocatenkantoor in Heerlen en Simpelveld kan u snel, doelgericht en degelijk van dienst zijn. Het kennismakingsgesprek is kosteloos en in het kennismakingsgesprek krijgt u meteen een advies van een ervaren en onafhankelijk advocaat. Pragmatisch – dit doen wij door met u mee te denken en u daarna te adviseren.

Contact